02 Nov Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η σήμανση μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση και την περιεκτικότητα των τροφών σε διάφορα συστατικά και ποικίλει ανάλογα με τα είδη των τροφίμων. Έτσι μπορεί να είναι: μία παράγραφος με απλή παράθεση των συστατικών (πχ. στις κονσέρβες, τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά), ένας μικρός πίνακας με συνοπτική καταγραφή της ενέργειας και των βασικών συστατικών (πχ. στο γιαούρτι) ή ακόμα και εκτενής πίνακας με: ενέργεια, θρεπτικά συστατικά καθώς και ποσοστιαία κάλυψη της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) (πχ. σε γάλατα, χυμούς και δημητριακά). Απαραίτητο είναι η ετικέτα, να έχει ευανάγνωστη μορφή, ενώ ισχυρισμοί όπως “light” ή “άπαχο” θα πρέπει να εξηγούνται βάσει αυστηρών κυβερνητικών προσδιορισμών ώστε να είναι ακριβείς και σύμφωνοι μεταξύ διαφορετικών τροφίμων.
Με μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία του τροφίμου μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του προϊόντος
Με μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία του τροφίμου μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του προϊόντος
Πώς να διαβάσετε μία ετικέτα Με μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία του τροφίμου μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του προϊόντος. ΠΡΟΣΟΧΗ στην ποσότητα που αντιστοιχεί η ανάλυση των συστατικών (συνήθως σε 100 ml ή gr και όχι σε μερίδες). Οι πιο χρήσιμες πληροφορίες είναι αυτές που αφορούν:
-Ενέργεια σε θερμίδες (Kcal)
-Πρωτεΐνη
-Υδατάνθρακες
-Ολικό λίπος
-Φυτικές Ίνες
-Κορεσμένα λιπαρά
-Νάτριο (αλάτι)
-Βιταμίνες & μέταλλα
Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων?
Πολλές ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να εξετάζουν τις ετικέτες τροφίμων για ιδιαίτερους λόγους που αφορούν την υγεία τους, όπως:
-Οι καρδιοπαθείς (ολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο, κάλιο, φυτικές ίνες).
-Οι νεφροπαθείς (πρωτεΐνη, νάτριο, κάλιο, φώσφορος).
-Οι διαβητικοί (ποσότητα και είδος υδατανθράκων).
-Οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση (λίπος ,νάτριο, φυτικές ίνες).
-Οι ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα. πχ κοιλιοκάκη (ποσότητα γλουτένης) δυσκοιλιότητα (φυτικές ίνες).
-Οι ασθενείς με προβλήματα στη χοληφόρο οδό ή στο πάγκρεας (ποσότητα λίπους).
-Άτομα με προβλήματα δυσαπορρόφησης ή έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Πχ σιδηροπενική αναιμία (σίδηρος), οστεοπόρωση (ασβέστιο, βιταμίνη D).
-Άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία και δεν πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν φαινυλαλανίνη.
-Άτομα με αλλεργία σε κάποιο συστατικό των τροφίμων και άρα θα πρέπει να γνωρίζουν τη σύσταση τους για να τα αποφεύγουν.
Πολύ συχνά συναντάμε εκφράσεις όπως:
-Χωρίς θερμίδες: Τα τρόφιμα αυτά έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα.
-Χωρίς λίπος: Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν περίπου 0.5 g λίπους ανά μερίδα.
-Χωρίς προσθήκη ζάχαρης: Αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη αλλά δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες αφού μπορεί να περιέχουν άλλους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή ακόμα και λίπος.
-Προϊόντα χαμηλά σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη ή νάτριο: Το τρόφιμο έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο λίπος, χοληστερόλη, θερμίδες ή νάτριο από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο.
-Προϊόντα light: Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή ½ λιγότερο λίπος ή ½ λιγότερο νάτριο από ότι το κανονικό τρόφιμο.
-Φυσικά τρόφιμα: Προσέχετε αυτόν τον όρο. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής χαρακτηρισμός του τι σημαίνει “φυσικό”. Το φυσικό δεν έχει καμιά σχέση με το υγιεινό.
-Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένο λίπος: Αυτό σημαίνει ότι το ακόρεστο λίπος έχει γίνει με προσθήκη υδρογόνου πιο κορεσμένο, έτσι ώστε να είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου.
-Συσκευασμένο σε νερό: Οι κονσέρβες τόνου ή σολομού με νερό αντί για λάδι, περιέχουν λιγότερο λίπος
-Χωρίς γλουτένη: Τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη. Η παροχή διατροφικών πληροφοριών είναι προς το παρόν προαιρετική για πολλές ωμές τροφές όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι αλλά και άλλες.
Στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων υπάρχει το τηλέφωνο της εταιρίας που το παράγει για περισσότερες πληροφορίες και δεν θα πρέπει να διστάζετε να καλείτε στις εταιρίες ώστε να ενημερωθείτε για τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν.