ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΜΟΣΧΑΤΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
15765
post-template-default,single,single-post,postid-15765,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

03 Jan ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

Το παρακάτω άρθρο είναι απο την Ειρήνη Μπασδέκη (Τελειόφοιτη τμήματος επ. Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστημίο).
Για σωστό ξεκίνημα της ημέρας η κατανάλωση πρωινού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση. Το πρωινό γεύμα παρέχει ενέργεια στο άτομο ώστε η ημέρα να ξεκινήσει πιο δυναμικά και το αποτρέπει από την πείνα που θα το ακολουθεί την υπόλοιπη ημέρα, οδηγώντας έτσι σε συνεχή κατανάλωση τροφίμων, τα οποία πολύ συχνά δεν είναι τόσο υγιεινά ειδικά αν καταναλώνονται εκτός σπιτιού.

 

Η κατανάλωση πρωινού αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής αρκεί το ίδιο το πρωινό να είναι «υγιεινό». Υγιεινό θεωρείται το πρωινό που αποτελείται από σωστές επιλογές, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

 

Ποιότητα του πρωινού: Η ποιότητα ενός γεύματος είναι πολύ σημαντική. Η κατανάλωση πρωινού αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, εφόσον όμως και τα τρόφιμα είναι υγιεινά. Τα προϊόντα που θα μπορούσαν να απαρτίζουν το πρωινό γεύμα είναι:
– γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
– προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, αρτοσκευάσματα κλπ)
– φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα, χυμοί)
– καλής ποιότητας πρωτεΐνες (αυγό, γαλοπούλα, ξηροί καρποί)
– σπιτικές πίτες (από αγνά υλικά)

Θα ήταν καλό, λοιπόν, να απουσιάζουν από το πρωινό τρόφιμα όπως:
– σφολιατοειδή (π.χ. τυρόπιτες, πεϊνιρλί, πίτσες από φούρνους)
– τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα βουτύρου
– μερέντα
– λιπαρά τυριά
– αλλαντικά, όπως το μπέικον ή το ζαμπόν
– τηγανητά τρόφιμα
– τυποποιημένοι χυμοί
– τα τυποποιημένα μπισκότα
– κρουασάν
Ποσότητα πρωινού: Όπως είναι γνωστό, το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι πιο πλούσιο από τα υπόλοιπα γεύματα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η ποσότητα του γεύματος αυτού θα ξεπερνά κάποια όρια, ακόμη κι αν αποτελείται από υγιεινές επιλογές. Με τη σωστή ποσότητα ο οργανισμός αποκτά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται και δεν επιβαρύνεται με περίσσεια ενέργειας ώστε να οδηγηθεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ποικιλία τροφίμων: Τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα οδηγούν στην κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, όμως, έχει και η ποικιλία των τροφίμων. Με την εναλλαγή των τροφίμων και τις διάφορες επιλογές σε φρούτα ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα με την ποικιλία τροφίμων, το πρωινό γίνεται ένα ενδιαφέρον και αρεστό γεύμα και όχι ένα πρόχειρο και γρήγορο γεύμα που δεν καταναλώνεται με ευχαρίστηση.
Κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού: Σε πολλούς ανθρώπους τυχαίνει συχνά να μην προλάβουν να καταναλώσουν το πρωινό γεύμα τους στο σπίτι για διάφορους λόγους. Το γεγονός αυτό δε χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα και να οδηγήσει στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, θεωρώντας δύσκολη την εύρεση υγιεινών επιλογών εκτός σπιτιού. Ακόμη και έξω από το σπίτι, λοιπόν, υπάρχουν υγιεινές επιλογές για πρωινό, ή τουλάχιστον πιο υγιεινές από άλλες, που «μία στις τόσες» μπορούν να αντικαταστήσουν το σπιτικό πρωινό γεύμα. Υγιεινές επιλογές εκτός σπιτιού μπορεί να είναι:
– κουλούρι σουσαμένιο
– κριτσίνια ολικής
– τοστ ή κάποια μπαγκέτα ολικής με υγιεινά υλικά της επιλογής σας
– φρούτα ή φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων
– μπάρα δημητριακών

 

photo© unknow