ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΜΟΣΧΑΤΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΣΙΔΗΡΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
15481
post-template-default,single,single-post,postid-15481,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

ΣΙΔΗΡΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

02 Nov ΣΙΔΗΡΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του σώματος μας. Ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψής του είναι η κούραση και η αδυναμία, ενώ μπορεί ακόμα να εμφανιστεί τριχόπτωση και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίζουμε την πρόσληψή του στη διατροφή μας, ενώ παράλληλα να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδά σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα.
Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως: το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί), ο κρόκος αυγού, το συκώτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και τα πουλερικά.

 

Το σώμα μας απορροφά περίπου 25% του σιδήρου που υπάρχει στο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά.

 

Το σώμα μας απορροφά περίπου 25% του σιδήρου που υπάρχει στο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Αντιθέτως, ο σίδηρος που υπάρχει στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν απορροφάται εξίσου καλά.
Η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στις τροφές αυτές βελτιώνεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση: -Βιταμίνης C, η οποία υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια, στις πιπεριές και στις ντομάτες (πχ: φακές με φρέσκια πιπεριά ή 1 φρούτο μετά το φαγητό, σπανακόρυζο με λεμόνι, σπανακόπιτα με χυμό) -Φρουκτόζης (φρούτα και χυμοί φρούτων) -Πρωτεΐνης κρέατος και ψαριού
Στην περίπτωση που ο γιατρός σας έχει συστήσει λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, φροντίστε να τα λαμβάνετε με υγρά, εκτός του γάλακτος, του καφέ και του τσαγιού, (αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου) και μεταξύ των γευμάτων. Ακόμα και τότε όμως φροντίστε η καθημερινή διατροφή σας να περιέχει καλές πηγές σιδήρου και βιταμίνης C.

 

photo© http://www.motherearthnews.com